65-plussers verhuizingen

Laten we eerlijk zijn: verhuizen is stressvol. Voor de meeste mensen, de meest stressvolle tijd die er is. Maar wat als je zelf 65+’er bent, of als je je ouders laat verhuizen? Je stresslevel schiet waarschijnlijk omhoog.

Er zijn veel dingen waar 65-plussers aan moeten denken bij een verhuizing, wat jongere mensen niet doen. Als je je voorbereid op een verhuizing met een oudere, of als je zelf een 65+’er bent zijn er zes factoren waar je aan moet denken voordat je iets inpakt.

Plan vooruit

Wanneer je verhuist met een 65+’er kun je niet snel genoeg beginnen met plannen. Begin eerst met het inkrimpen van je inboedel. Vaak verhuizen ouderen naar woningen waar minder ruimte is dan de huidige woning.

Doneer, verkoop of gooi bepaalde spullen weg. Al deze spullen schelen weer werk bij het inpakken en maken de verhuizing overzichtelijker.

Vroeg beginnen

Als je de eerste spullen kwijt bent, en zeker weet welke spullen meegaan, kun je beginnen met inpakken. Het is slim om hier zo snel mogelijk mee te beginnen zodat je dit klusje ook kunt wegstrepen. Denk eraan hoe je alles inpakt. Overweeg inpakpapier en noppenfolie. Breekbare voorwerpen moeten dikker worden ingepakt.

De reis

Is de oudere in staat om mee te reizen? Als het om een korte afstand gaat, zal dit misschien geen probleem zijn. Als het echter over een langere verhuizing gaat is dit iets om in overleg te bespreken.

Medische zaken

Dit is een belangrijk punt. Het overzetten van medische dossiers is altijd een gedoe. Begin hier zo vroeg mogelijk mee om alles in orde te hebben voor de verhuisdag. Als de 65+’er verhuist naar een verpleeghuis, overleg deze zaken dan met de betreffende personen binnen het verpleeghuis.

Juridische documenten

Zorg ervoor dat alle juridische documenten up-to-date en in orde zijn. Als er nieuwe volmachten nodig zijn of als testamenten moeten worden opgesteld, rond dit af voorafgaand aan de verhuizing.