Verhuizen en huisdieren, een paar praktische tips

Zorg ervoor dat de kat zo kort mogelijk in de reismand zit

Ga je binnenkort verhuizen en heb je huisdieren? Zorg er dan voor dat je ook de huisdieren in de planning opneemt.

Als je huisdieren hebt doe je er goed aan de verhuizing om de dieren heen te plannen, ruim voordat het verhuisbedrijf arriveert. Het is een hectische dag waarin je de behoeftes van de dieren niet uit het oog moet verliezen. Grote kans dat de huisdieren net zo gestrest zijn als dat jij bent. Ons advies geeft je hopelijk wat ideetjes hoe je het voor de huisdieren zo comfortabel mogelijk kan maken.

De verhuizing voorbereiden

Een verhuizing heeft in elk scenario voorbereiding nodig. Heb je een huisdier, neem dan de tijd om speciaal een planning te maken hoe het dier verhuisd.


Zorg er bijvoorbeeld voor dat alle favoriete speeltjes van het dier in een doos zitten die makkelijk te vinden is. Hebben ze een favoriet dekentje of bedje, overweeg dan om ze bij elkaar te houden. Hou ook de tijden waarop ze normaal eten in de gaten tijdens de reis.


Heb je een kat? Zorg er dan voor dat deze zo kort mogelijk in de reismand zit.

Geef de huisdieren bij aankomst prioriteit

Zodra je aankomt bij het nieuwe huis zijn de huisdieren gestrest of juist erg opgewonden. Het is erg belangrijk dat ze niet in de weg lopen terwijl het gelijktijdig van belang is dat ze kennis maken met het nieuwe huis.


Je doet er verstandig aan een kamer voor ze in te richten met eten en drinken, de speeltjes en hun favoriete dekentje en mandje.


Heb je katten? Zorg er dan voor dat ze niet ontsnappen door een stikker op de deur te plakken of zelfs de deur op slot te doen indien dit mogelijk is. Zo kan de verhuisploeg of kunnen de mensen die je helpen met verhuizen rekening houden met de huisdieren.

Kleine huisdieren

Wat betreft kleine huisdieren zoals hamsters, cavia’s of konijnen kan het kleinste beetje stress een enorme negatieve invloed hebben op de gezondheid van de beetjes. De verhuisdag is enorm storend voor ze met een hoop herrie, vibraties en geschud.


In de meest ideale situatie verblijven de beetjes op de verhuisdag bij vrienden, familie of de buren tot dat de verhuizing voorbij is. Gaan ze toch met je mee op de verhuisdag? Zorg er dan voor dat ze als laatste in de auto gaan en er weer als eerste uit komen en in de meest rustigste kamer van het huis kunnen verblijven totdat de verhuizing over is.

Indien niks werkt

Het dier is zo gestrest en opgewonden en loopt hoogst waarschijnlijk in de weg. Indien dit het geval is doe je er goed aan het huisdier voor een korte periode naar een kennel of dierenhotel te brengen voordat de verhuizing begint. Iemand anders neemt dan de zorg voor het huisdier op zich. Zodra de verhuizing over is en de rust is wedergekeerd kunnen ze in alle rust kennis maken met het nieuwe huis.