Wat moet of ga je achterlaten in je woning?

Als je weet waar je heen gaat verhuizen dan ben je al goed op weg omdat je weet wat er in de nieuwe woning past. Zo niet, of als je ver weg verhuisd, kan het lastiger zijn om te beslissen of het de moeite waard is om mee te nemen met oog op de kosten.

Meestal gaan voorwerpen die los staan mee naar het nieuwe huis. Als er dingen zijn die je absoluut mee wilt nemen die niet los staan, vertel dit dat aan uw (verkoop)makelaar.  Zij kunnen dit dan meenemen in de lijst van spullen die achterblijven. Dit schept ook duidelijkheid voor de potentiële kopers.

In sommige gevallen blijft het meubilair staan, als de vorige eigenaren bijvoorbeeld kleiner gaan wonen. Dit verhoogt de waarde van het huis niet, maar hier kan een andere regeling voor getroffen worden. Bespreek dit goed zodat verwarring en teleurstelling voorkomen kan worden.

Er zijn verschillende categorieën waar meestal over gediscussieerd wordt.

Verlichting

Lampen zijn vaak voorwerpen waar mensen gehecht aan zijn, omdat dit vaak een weerspiegeling van persoonlijke stijl is. In het algemeen worden zaken die vast zitten aan het huis beschouwd als onderdeel van de woning. Als de vorige eigenaar bijvoorbeeld hun kroonluchter meenemen die in de woonkamer hing, hoeft dat geen probleem te zijn als dat niet bij jouw stijl past. Meteen een mooie kans om daar wel een leuke lamp op te hangen. Een andere mogelijkheid is dat je de kroonluchter wel geweldig vindt, dan kun je dat aangeven.

Huishoudelijke apparaten

Huishoudelijke apparaten zijn vaak zaken waar de koper en de verkoper over kunnen onderhandelen. In sommige gevallen kan de koper eigenlijk liever willen dat de verkoper de apparaten verwijderd, omdat ze hun eigen apparaten hebben. In andere gevallen kan de verkoper hier zijn voordeel uit halen omdat de nieuwe bewoners die apparaten niet zelf hoeven te kopen. Als je absoluut zeker weet dat je de huishoudelijke apparaten mee wilt nemen, overleg dit dan met de (verkoop)makelaar.

Tuin

Planten, struiken en bomen zijn items die zijn aangebracht op het onroerend goed en zal bij het huis blijven, maar over bloempotten en tuindecoratie kan worden onderhandeld. Decoratie als tuinstoelen, tafels, schommels en grills worden als persoonlijk bezit beschouwd. De schommel kan soms lastig zijn als hij vastzit in de grond of aan de muur, dit wordt dan in overleg met de koper besproken. De verkoper kan ook bereid zijn om de tuinmeubels te verkopen voor een bepaalde prijs.

Ramen

Raambehandelingen zijn een ander gebied waar over onderhandeld kan worden. Meestal worden raambehandelingen gekocht omdat dit de specifieke grootte en vorm van de vensters zijn, meestal is de verkoper niet geïnteresseerd om het mee te nemen naar het nieuwe huis. Als u van plan bent om het venster inclusief behandelingen achter te laten, meldt dit dan aan uw (verkoop) makelaar, dit kan in uw voordeel gebruikt worden bij het verkopen van uw woning.